Wethouder Bert Nederveen en raadslid Jan Willem Slotema leggen bloemen namens de adoptiescholen CBS Van Panhuys en OBS Hasselbraam in Leek.

Herdenken op 4 mei

Op 4 mei 2020 rond 09.00 uur hebben vertegenwoordigers van de gemeente Leek (wethouder Bert Nederveen en raadslid Jan Willem Slotema), het 4 meicomité Leek (Marjan Ruiter) en de Samuel Levie Stichting (Anneke Michel en Riekje van der Dong) bloemen gelegd bij het herdenkingsmonument en het Joodse Schooltje in Leek. Belangstellenden konden daar de hele dag hun bloemen aan toevoegen (mits de maatregelen in acht worden gehouden).

Zowel op 4 als 5 mei hebben inwoners hun betrokkenheid getoond door massaal hun vlag uit te steken.

Het 4 mei-comité Leek organiseert normaal gesproken de jaarlijkse Dodenherdenking in het dorp Leek. In 2020 dus helaas niet! 
Gebruikelijk ziet het programma er als volgt uit:
 

Stille tocht
Er wordt jaarlijks een stille tocht gehouden van het gemeentehuis naar het centrum van Leek (vertrek 19.35 uur).
Bij de Joodse School wordt stilgestaan bij de joodse inwoners van Leek die de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd (19.50 uur). Aansluitend vindt de algemene herdenking plaats bij het herdenkingsmonument, op de vlonder boven het Leekster Hoofddiep aan het Boveneind (20.00 uur). 

Joodse School
Bij de Joodse School verzorgt de Samuël Leviestichting een bijdrage en worden enkele kransen gelegd.

Monument
In het herdenkingsprogramma bij het monument is plaats ingeruimd voor een kransleggingen vanuit scholen en organisaties. Er worden zelfgeschreven gedichten voorgedragen door leerlingen van de basisscholen OBS Hasselbraam en CBS Van Panhuys uit Leek, in het kader van het project Adopteer een Monument. Een vertegenwoordiger van de gemeente Westerkwartier houdt een toespraak. 
Het programma wordt muzikaal omlijst door de Christelijke Muziekvereniging Harmonie uit Leek.
De Scoutinggroep Nienoord en Waterscouts De Bevers zijn aanwezig met fakkels.
Het publiek krijgt de gelegenheid zowel bij de Joodse School als bij het Herdenkingsmonument bloemen te leggen. 

Koffie drinken
Na afloop is er gelegenheid om een kopje koffie of thee te drinken in het "Borghuys" (de voormalige Van Panhuysschool aan de Van Panhuyslaan).

Met dank aan de gemeente Westerkwartier.